ARCHIEF

Eeuwfeest van zuster Benigna op hare Belgiek!

Zaterdag was het de hoogdag voor zuster Benigna. Zij zat op de eerste stoel voor de dankviering in de school van de Belgiek. Rondom zich haar familie, leerkrachten, gemeentelijke overheid en veel vrienden en sympathisanten. Een koor van leerkrachten en ex-leerkrachten luisterde de viering van het eeuwfeest op met verjaardagliederen.

Pastoor Stefaan Casteleyn verwelkomde: ,,Een dag als vandaag komt niet meer terug en het is moeilijk zoiets onder woorden te brengen:  blijdschap, zenuwen, verwachting, hoop, geluk en ook een beetje pijn, want… er zijn al zoveel jaren voorbij. Een lach en een traan, een kus, een bloem en zoveel kleine dingen. Daarom is het dat wij hier vandaag gekomen zijn om God te danken voor onze 100-jarige, zuster Benigna.

Priester Michiel Declercq vertelde in zijn homilie over de sterke verbondenheid van de zuster met de school en de wijk. ,, Diaken Jean-Yves Verhaeghe vertelde op het einde van de viering over de luisterende en meelevende zuster.

Burgemeester Claude Croes had het o.m. over haar inzet voor de verkeersveiligheid en voor de Belgiek. In het speciaal guldenboek staat de verjaardag genoteerd. Zuster ondertekende als eerste en daarna werd de bladzijde gevuld met handtekeningen.

Tijdens de gemeentelijke receptie was er naast de frisse dranken en hapjes ook heerlijke tomatensoep, hét ‘handelsmerk’ van Benigna. Henkie Courtens bereidde ze en leidde het inschenken voor de meer dan 250 feestenden.

Brandweerkazerne op de Belgiek

Op zaterdag 7 december 2019 werd door de brandweer het feest van de Heilige Barbara gevierd. Er was om 10 uur een eucharistieviering in de Sint-Columbakerk voor de korpsen van Anzegem en Deerlijk. Eigenlijk zijn deze groepen sinds 30 november één geheel korps geworden. De nieuwe kazerne op de Belgiek werd in gebruik genomen. Materiaal en manschappen verhuisden. Er waren lofwoorden voor de unieke samenwerking van beide korpsen.

Verschillende toespraken en ook de zegening van de gebouwen, manschappen en voertuigen door pastoor Marc Messiaen. Diaken Jean-Yves Verhaeghe uit Vichte-Anzegem leidde in en vertelde over de beelden van de Heilige Barbara.

Feest bij de Chiro-groepen 

Zondag 24 november was er veel volk in onze kerken voor de vieringen van Christus Koning door de Chirogroepen.

Chiro Joeki stelde tijdens de viering, voorgegaan door pastoor Marc, vijf nieuwe leidsters aan. Proficiat voor het engagement.

In de kerk van Sint-Lodewijk verzorgde een Chirokoor de viering die werd voorgegaan door priester Bert. Daar waren er negen nieuwe leden in de leidingploeg. Proficiat voor zoveel inzet voor de groep.

De 2 mooie startvieringen van onze vormelingen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Startviering-Vormsel-foto-12019-1024x683.jpg

Twee startvieringen voor de vormelingen van onze pastorale eenheid De Wijngaard. De vormelingen zijn aan hun voorbereiding begonnen om dan eind mei 2020 hun vormsel te ontvangen.

Enkele teksten en foto’s uit de mooie vieringen. De kandidaat-vormelingen ontvingen hun vormselkruisje. Zij werkten mee tijdens de vieringen. Enkelen zorgden ook voor een muzikale inbreng.


Media & tekst

Het welkomwoord door een vormeling 

Dag beste mensen allemaal. Vandaag is het voor ons, kandidaat-vormelingen, een speciale dag. We gaan van start met de voorbereiding naar ons vormsel toe. Eén ding moet ons duidelijk worden: licht naar anderen brengen en zelf een lichtje zijn schept vriendschap, liefde, warmte en blijheid. Daar willen we de eerste aanzet toe geven vandaag.

Herdenking wapenstilstand

Pastoor Marc ging voor in de herdenkingsmis voor 11 november. Een mooi verzorgde viering met inbreng van schooljeugd en de NSB.

André Verhaeghe (97) is de laatste oud-strijder in onze gemeente. Hi zat vooraan in de kerk en zei tegen de pastoor dat dergelijke viering hem deugd deed.

Na de mis was er een korte (wegens de regen) plechtigheid aan het gedenkteken en daarna in d’Iefte.

Allerzielen

Op 2 november werden de overledenen van het voorbije jaar uit onze PE herdacht.

Als je moet afgeven wat je het meest liefhebt
dan is er geen gisteren, geen vandaag
en geen morgen meer.
Dan is er geen tijd meer,
dan is er alleen heimwee.
Alles wordt dan heimwee.
De tijd wordt eeuwigheid
en in dat heimwee zit de liefde.
Woorden worden zinloos,
alles wordt beeldloos, onverklaarbaar, mysterie.

L. Vanbockrijck

Vormseltocht van onze vormingen

De kandidaat-vormelingen van onze PE werden naar de kerk van Sint-Lodewijk of Deerlijk uitgenodigd om samen met hun papa/mama of beiden een vormseltocht af te leggen. Een ideale gelegenheid om aan de hand van foto’s en banners aspecten van het christen-zijn beter te ontdekken.

In de voetsporen van Franciscus

Maandag 9 september.

In de vroege morgen vertrokken we met 14 enthousiaste mensen naar Assisi om in de voetsporen van Franciscus te wandelen letterlijk en figuurlijk.

Na een vlotte vlucht en een mooie busreis genietend van het prachtige landschap, rond de middag aangekomen in ons knus hotelletje.

Na de heerlijke pasta verorberd te hebben, was het tijd om Franciscus beter te leren kennen. We rijden naar het nabijgelegen Rivototto, de eerste volgelingen van Franciscus leefden daar samen. Later trokken de volgelingen naar  Porziuncola, waar nu de Basillica die Sancta Maria Degli Angeli staat. Een zeer mooie Basiliek die gebouwd werd over de kleine wondermooie kapel die daar stond ten tijde van Franciscus, een echt bedevaartsoord.

Daar hebben wij een in een van de huidige kappelletjes eucharistie gevierd voorgegaan door pastoor Marc, daar kregen we de vraag wat er ons boeide in de figuur van Franciscus. Ieder van ons verwoorde dit anders een intens moment. ’s Avonds nog tijd om eventjes na te praten en te genieten van het prachtig zicht op Assisi.

Dinsdag 10 september.

Na het ontbijt, treden we letterlijk in de voetsporen, en gaan we te voet naar Assisi, een hele klim maar de moeite meer dan waard.

We bezoeken eerst de Basillica di San Francesco .Dit reusachtig gebouw bestaat uit 3 gebouwen boven elkaar, onderaan de crypte met het graf van franciscus .daarboven de benedenkerk, en dan nog de gotische bovenkerk met prachtige fresco’sdie het leven van Fransiscus weergeven. We krijgen rustig de tijd om alles in ons op te nemen en te genieten.

Na het middagmaal vertrekken we met de taxi naar de kluizenarij, waar we een serieuze opdracht krijgen. Pastoor Marc vraagt om in navolging van Fransiscus we ons bezoek aan de kluizenarij in volledige stilte willen verderzetten, buiten alle verwachtingen ervaarde ik dit als deugddoend even stil zijn, alles laten bezinken en proberen zoals Fransiscus in gebed te gaan de plaats doet de rest hier hoeft men niet te praten. Een deel van de groep durft het aan om de terugweg tevoet te doen ,langs moeilijke paden met veel stenen en zeer steile afdaling, de anderen keren terug per taxi en zijn vrij tot de stappers terug zijn. ’s Avonds terug aperitiefje, napraten eten en genieten. 

Woensdag 11 september.

We zijn reeds aan dag 3 en na het ontbijt staat het busje reeds klaar om ons naar Gubbio te brengen .Gubbio was in de middeleeuwen een machtige welvarende stad die ook een belangrijke rol speelde in het leven van Franciscus. We wandelen rustig naar boven en zijn verwonderd hoe hoog we stapten, iedereen geraakte er op zijn tempo zo zie je weer samen is men tot veel in staat.

In de namiddag verkennen we terug Assisi, we gaan ook op bezoek bij een meer dan geslaagd herbestemming van een kerk. Een tentoonstellingsruimte waar de kunstenaar een Mariabeeldje gemaakt heeft die vele gedaantes aanneemt naargelang je het draait of vastneemt zeer merkwaardig. Rustige avond en alles laten bezinken.

Donderdag 12 september.

Daguitstap naar Perugia, de hoofdstad van Umbrie Bezoek aan de kerk, de fontein en vrije tijd om het stadje te bezoeken. We kregen geld en waren vrij om te kiezen wat en waar we wilden eten, een zeer leuk idee eens iets anders dan een lunchpakket. In de namiddag terug verkenning van de stad. Terug naar ons hotel, tafelen en nagenieten.

Vrijdag 13 september.

We beginnen aan onze laatste dag, de taxi brengt ons naar San Damiano, dan terug in de voetsporen aan de afdaling begonnen….gelukkig houden we halverwege halt en horen we het verhaal van Clara ook een volgelinge van fransiscus. Hier in het klooster heeft Clara 40 jaar verbleven in armoede en gebed en is er ook gestorven.

Het was ook hier dat Fransiscus zijn zonnelied schreef, als je het uitzicht hier ziet is dit niet zo verwonderlijk,stilte en gebed zijn hier vanzelfsprekend. 

Na nog een heuse klim, en dan terug naar ons hotel om jammer genoeg onze valiezen te pakken. Na ons laatste middagmaal terug naar Rome voor een veilige terugvlucht naar Belgie.


Het waren 5 heerlijke warme fantastische dagen, onze batterijen zijn terug opgeladen.  Een bedevaart meer dan de moeite waard om mee te maken. Bedankt Pastoor Marc en Martine voor de boeiende uitleg en voor alle praktische zaken.  

Nadine Vanpanteghem