BIJZONDERE VIERINGEN


ALLERZIELEN

Op Allerheiligen en vooral op Allerzielen gedenken we onze dierbare overledenen. We brengen een bezoek aan de begraafplaats, we proberen wellicht om even in verbondenheid met hen te bidden, en we komen samen in de kerk om onze overledenen van het voorbije jaar te gedenken met een eucharistieviering. Het zijn dagen van herinnering, van mijmering over wat niet meer is. Het zijn dagen van confrontatie met verdriet, met gemis en ook met de eindigheid van alles. De dood staat aan het einde van elk mensenleven, maar de dood komt in het ene geval veel harder aan dan in het andere, want de dood kijkt niet naar leeftijd. Afscheid moeten nemen van iemand die een rijk gevuld en lang leven heeft gehad, is niet hetzelfde als afscheid nemen van een jong iemand, van een leven dat nauwelijks heeft geleefd. Als het eerste kan met grote dankbaarheid om wat geweest is, dan is het tweede eerder ondraaglijk en stuit het op verzet. Elk overlijden is dus verschillend, en wat het in het leven van de nabestaanden teweegbrengt, is dat evenzeer.

Bij de begrafenis besef je het vaak nog niet; er zijn veel medelevende mensen om je heen. En in de eerste weken daarna heb je nog zoveel praktische zaken te regelen; en je krijgt nog af en toe bezoek. Maar langzaamaan wordt het alsmaar stiller. ‘Het leven gaat door’ zeggen de mensen. Natuurlijk is dat waar. Maar hoe doe je dat, verder leven zonder je geliefde vader, moeder, kind, partner…


CHRISTUS KONING (CHIRO)

Ieder jaar vieren de CHIRO van Sint- Lodewijk en Deerlijk op de laatste zondag van het kerkelijk jaar het feest van Christus Koning.

LET OP: Door Corona zal Chiro Yoeki en Chiro Sellewie het feest van Christus Koning dit jaar niet vieren met een eucharistieviering in de kerk van Deerlijk of St-Lodewijk.