IN DE KIJKER

MEESTERS IN SITU

Overmeesterd!

Beleef Vlaamse Meesters waar ze thuis zijn
Op 45 locaties, van Bocholt tot Nieuwpoort
Van 1 juni tot 30 september 2019

Dit merkwaardige pronkstuk verbeeldt in tien taferelen het leven en de marteldood door onthoofding van de Spaanse heilige Columba. Zij leefde in de derde eeuw en werd later aangeroepen tegen oogziekten en om regen af te smeken. Het zestiende-eeuwse houten en gepolychromeerde retabel, vermoedelijk uit een Kortrijks atelier, stond oorspronkelijk in de (inmiddels afgebroken) Sint-Columbakapel, een bedevaartsoord dat tegen de kerk was aangebouwd. In de jaren 1980 restaureerde het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium in Brussel het retabel.

Bijbelse schilderijen
in de Sint-Columbakerk

De voorbije weken konden de lezers van Kerk & Leven kennismaken met het in de kijkers plaatsen van het retabel in de Sint-Columbakerk. Met de meest eigentijdse technologie zullen alle details van het retabel te zien zijn en bovendien van commentaar voorzien. Bovendien is er ook een tentoonstelling van bijbelse schilderijen van Luc Blomme uit Rumbeke. Luc (77) werd in Oostende geboren. Hij bracht zijn jeugd door in Bredene en woonde na zijn huwelijk in Zandvoorde. Hij was er onderwijzer en veertien jaar directeur in de plaatselijke school. Sedert 2008 woont hij in Rumbeke.


Interview met Luc Blomme


Wanneer ben je begonnen met schilderen?
Luc: “Op tienjarige leeftijd heb ik leren schilderen bij een tante die af en toe een olieverfschilderijtje maakte. Voor de rest … al doende leert men.”


Heb je als onderwijzer veel tekenlessen gegeven?
Luc: “Ja, ik gaf liever tekenen dan turnen. We moesten toen nog zelf turnles geven in openlucht op de speelplaats. Ik was altijd blij als het regende en dat ik de turnles kon vervangen door een tekenles. Zelfs als er bij droog weer enkele zwarte wolken in de lucht hingen, was dat voor mij al een reden om de turnles te annuleren…”


Wat is de kern/ achtergrond/aanleiding van zaken op doek te zetten?
Luc: “Het idee is de helft van het werk. Soms komt er veel denkwerk aan te pas dat tijd vergt, andere keren loopt het vlotjes. Het hangt af van de muze. In Zandvoorde had ik mijn atelier in een bijgebouwtje en noemde ‘Het muziekkot’.”


Veel tentoonstellingen met jouw werken?
Luc: “In mijn jonge jaren heb ik veel rondgetoerd met groepstentoonstellingen van een kunstenaarskring in Oostende. Ik nam ook vele jaren deel aan de zomertentoonstellingen in de molen te Stene-Oostende. Daar kon iedere deelnemende kunstenaar tijdens juli en augustus terecht.”


Bijbelse schilderijen… iets bijzonders?
Luc: “Toevallig heeft priester Marc Roseeuw mij ontdekt toen er in 2003 een televisiemis was in Zandvoorde. Marc Roseeuw was toen regisseur van de televisiemis en ik had op vraag van de pastoor het schilderij ‘De lamme’ geschilderd. Zo ben ik beginnen schilderen voor de televisiemissen van Marc Roseeuw. Al die werken zijn vanaf juni te zien in de Sint-Columbakerk van Deerlijk.”


Nog een paar details over jouw werken?
Luc: “Het formaat van de werken die naar Deerlijk komen is ongeveer 100 op 120 cm en er zullen 37 werken te zien zijn. Schilderen is nog steeds mijn hobby en ik haal veel inspiratie in het vissers- en boerenleven.”



(Artikel van Luc Blomme is verschenen in Kerk & Leven van 29 mei 2019.)